Jeg har ikke opdaget noget genialt, eller fundet den hellige gral og eneste sandhed.
Men igennem rigtig mange turn-arounds har de her principper vist sit værd. Resultater: Vægttab, lavere blodtryk og kolesterol, mindre oppustethed, mere energi og lidt færre smerter.

Morgenmad:

1/3 liter hjemmelavet juice med en spiseskefuld chiafrø (se opskrifterne nederst på denne side), og en spiseskefuld Oil of Life eller kokosolie tages ved siden af.

Du tror ikke at du bliver mæt af dette, men det gør du utroligt nok. Mængden af næringsstoffer i denne morgenmad overgår langt hvad de fleste mennesker er vandt til.

Frokost:

Salat med proteiner:

Når en salat skal udgøre et hovedmåltid, kræver det noget ekstra fylde, hvis vi skal undgå at du løber tør for energi efter få timer. En voksen mand når ikke langt på icebergsalat og agurkestykker, og går bliver du først træt og sulten er risikoen at du falder i alt det som du helst skal undgå.

Brug gerne traditionelle ingredienser som salat, agurk, tomat, osv. men tilsæt en dressing bestående af citronsaft, olivenolie, salt og peber.

For at give salaten proteiner og lidt mere gods i, så tilsæt f.eks.:

  • Kidneybønner (lettest at købe dem på dåse, alternativt kan du købe dem tørret og udvande og koge dem)
  • Kikærter (igen: lettest at købe dem på dåse, alternativt kan du købe dem tørret og udvande og koge dem)
  • Paranødder, valnødder eller mandler
  • Stegte stykker af kylling eller laks
  • Masser af advokado

Aften:

Hvis du spiser rimeligt varieret vil jeg ikke ændre meget i din aftensmad, men i stedet komme med de her generelle anbefalinger:

Spring nogen af de hvide kulhydrater som pasta, hvide ris og kartofler over en gang imellem:

  • Prøv at erstatte ris med quinoa.
  • Erstat almindelige kartofler med søde kartofler, skær dem i både, og bag dem i ildfast fad 45 min ved 150 grader med salt og olivenolie.
  • Erstat hvid pasta med grov økologisk, og spis ikke for meget af det.

Stegning:

Steg ikke i andet end: Olivenolie, godt gammeldags smør eller dyrefedt som du har gemt fra f.eks en culottesteg eller en økologisk kylling.

Smør må ikke brune, og olivenolie må ikke ose tungt. Det er tegn på at de er varmet op til mere end 180 grader, og dermed har forvandlet sig til transfedtsyre som feder og skaber inflammation i din krop. Dyrefedt kan tåle noget mere, helt op til 300-400 grader. Alle andre olier såsom f.eks. rapsolie, bør ikke varmes op men kun anvendes til salater.

Snacks:

Alle typer af nødder, gojibær, blåbær og alle slags frugt også tørrede

Sukker:

Hvidt sukker er bandlyst. Det feder og skaber stress og inflammation i kroppen. Du må det sukker som naturligt optræder i fødevare og ikke andet. Skal du synde så vælg økologisk rørsukker.

Mælkeprodukter:

Komælk er designet til kalve, og komælk styrker ikke menneskeknogler. De eneste der er nået frem til den konklusion, er industrien selv. Kalken kan ikke optages, og der er en signifikant øget risiko for brystkræft når kvinder indtager komælk.

Mænd kan bedre tåle det, men det er ikke en nødvendig bestanddel af vores kost. Mælk virker slimdannende, så hvis du har problemer med f.eks. forkølelse, bronkitis eller bihulebetændelse bør du virkelig holde dig fra det.

Ost er svær at undvære, det indrømmer jeg blankt. Men kig med friske øjne på gedeost og fåreost – og nu står du sikkert af – men det behøver altså ikke at smage mere af ged og får, end lammekød behøver at smage af uld.

Fåreosten Manchego smager fantastisk og den kan de fleste li´. Den kan får i de fleste supermarkeder (som Kvickly og Føtex).

Sødemidler:

Alle sødemidler er no-go. De forstyrrer kroppens blodsukkerbalance og flere af dem forgifter ligefrem kroppen, som f.eks. aspartam.

Stevia er heller ikke en løsning, da de ting vi kan købe som er stevia-sødet er kemisk fremstillet og givetvis ikke sundere end de andre sødemidler.

Vi skal i stedet vænne os af med den uskik at alt skal være hvinende sødt, og denne vane kan ændres hurtigere end men tror.

Gluten:

Undgå generelt gluten som mange menneskers tarmsystem simpelthen ikke kan nedbryde, og vær opmærksom på at havregryn også kan indeholde rester af gluten. De kan købes garanterede glutenfri for rimelige penge.

Hvedemel og gær:

Undgå hvedemel og gær, hvis du vil have brød så bag enten stenalderbrød eller knækbrød, de er lette at lave, smager godt og mætter utroligt.

Friture, chips og fabriksfremstillede kager:

Alt dette indeholder transfedtsyre og er derfor bandlyst hvis du vil undgå fedme, inflammation og et hav af lidelser.

Bemærk!

Det er faktisk forkert at lave standard-forslag til kostplaner, for det er altid optimalt at sammensætte planer som tager udgangspunkt i det enkelte menneske, og er der mistanke om intolerance bør man foretage en test først.

Alligevel vil jeg gerne her komme med en kostplan, for det er min erfaring at næsten alle patienter vil have gavn af at følge de her ret enkle grundprincipper i 4 uger.

Resultatet er næsten altid: Mere energi, bedre fordøjelse, mindre oppustethed, markant vægttab, færre smerter og bedre nattesøvn.

På lidt længere sigt vil man ofte se et lavere kolesteroltal og blodtryk.

Vores juiceopskrifter

Inden indtagelse af juicerne: Drik en skefuld oil of life for at sikre maksimal optagelse, og for tilsætning af vigtige omega 3 fedtsyrer.

Ellers: Tilsæt juicerne 1 spiseskefuld Chiafrø.

Når man bruger hele citron eller lime skal de naturligvis være usprøjtede/økologiske. Køb helst dansk og gerne årstidens grønt.

 

Borgå´s basilikum boost

– Antiinflammatorisk og godt for tarmsystemet

1 hel basilikumplante (stænglerne kan også bruges hvis de er bløde)

3-4 æbler eller pærer

1 hel lime eller citron

1/3 ananas

 

Blodrensende & betacaroten:

2-3 æbler eller appelsiner

2 rødbeder

3 gulerødder

1 hel citron

ingefær (tommelfinger)

 

Kølende og antiinflammatorisk:

2- æbler eller pærer

1/2 ananas

en hel citron eller lime

2 store stængler rabarber (kan undlades udenfor sæsonen)

stor håndfuld mynte

 

Kalk og magnesium:

1/3 ananas

1 hel brocholli

1 stilk bladselleri

2 store håndfulde spinat

1 håndfuld frisk persille

2 cm ingefær

1 hel agurk

3 æbler