Fødevareintolerance er et stort og stigende problem i den vestlige verden. Symptomerne er mange: Fedme, træthed, oppustethed, forstoppelse, diarre, allergier, eksem, astma, leddegigt og andre autoimmune sygdomme.
Da det offentlige system herhjemme ikke beskæftiger sig med fødevareintolerance, har det overladt patienterne til de alternative behandlere og et væld af nye kostbøger i deres søgen efter svar, og her har folk ofte fået rådgivning mere ud fra overbevisning, end ud fra fakta – og tro mig, jeg har selv været en af dem der konsekvent sagde til alle: ”Hold jer fra hvedemel og mælk!”.
Igennem det sidste år har vi testet et stort antal patienter for fødevareintolerance, med blodprøver som sendes til et laboratorium i Tyskland til analyse.
Det har været en øjenåbner for mig: Faktisk optræder hvedemel ikke oftere end andre kornsorter som rug, spelt, havre og byg. I stedet er tendensen meget klar:
Enten kan man tåle alle kornsorter, eller også reagerer man på alle, dvs. både på hvede, rug, havre, spelt, byg og gluten.
Så hvis du har prøvet at skære det lyse brød ud af din kost, og ikke rigtig følt en forbedring, kan det altså være fordi at du forsat har fået havregryn til morgenmad og rugbrød til frokost.
Top 3 over fødevareintolerance testet hos os, de fødevarer som er øverst på listen er dem som patienterne hyppigst reagerer på:
1) Mælkeprodukter
2) Kornprodukterne hvede, rug, spelt, byg, gluten
3) Æg
4) Gær
5) Mandler

Stenalderkostens faldgruber

Når vi ser på top 5 kommer det næppe som en overraskelse at mælk og brød irriterer rigtig mange menneskers tarmsystem. Men 2 andre produkter har sneget sig ind på listen over hvad danskerne hyppigst reagerer på. Æg og mandler.
De patienter som reagerer på æg og mandler, er ikke McDonalds-kunder, men er derimod typisk personer i super fysisk form og som har gået enormt meget op i kost og levet efter de sundhedstrends som har domineret de seneste år.
”Stenalderkost” som blev introduceret i Danmark af kokken Thomas Rohde, er blevet rigtigt populært blandt danskere som ønsker at tabe sig eller bare få et bedre helbred.
Stenalderkostens principper gjorde op med flere års misforstået kostrådgivning fra 80´er spøgelset ”madpyramiden” og vendte nærmest pyramiden på hovedet. Budskabet om færre kulhydrater, og mere sundt fedt, grønt kød og fisk har hjulpet enormt mange mennesker til at smide overflødige kilo, og få mere energi.
Især er ”stenalderbrødet” blevet et hit som et alternativ til den oppustethed og træthed mange mennesker oplever ved at spise traditionelle brød med mel, gær og gluten.
Et enkelt stenalderbrød indeholder 6 æg og en god portion mandler. Derudover optræder æg i et hav af sunde opskrifter, som en alternativ kilde til protein i stedet for kød.
Mandler er både en fast ingrediens i stenalderbrød, men bliver derudover ofte brugt som et sundt alternativ til slik.

Konklusionen må derfor være: Mandler og æg er sunde fødevarer, men det gamle ordsprog om ”alt med måde”, gælder i den grad når vi snakker kost, og variation er næsten mere vigtig sunde fødevarer!

Hvis du ikke kan undvære brød, men gerne vil undgå top 5 listen over de mest forstyrrende fødevarer, får du her en opskrift på et mættende, sundt og velsmagende knækbrød, som du ikke kører træt i foreløbig:

AkupunkturHuset´s knækbrød:

1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1 ½ dl græskarkerner
2 dl hørfrø
1 ½ dl koldt vand
1 æg – eller æggeerstatningsproduktet ”No-egg”, i så fald skal du bruge en portion der svarer til 2 æg
1-2 tsk salt (gerne himalayasalt)

Bland det hele sammen i en skål og lad den hvile i en time.
Fordel den herefter i et tyndt lag på en bageplade, og bag i 2 timer ved kun 125 grader.

Der kan evt. iblandes boghvedemel, majsmel eller rismel.
Hvis du ønsker et federe knækbrød, kan du tilsætte en spiseske olivenolie.