AMD behandling:

Behandling af AMD og andre øjenlidelser

Tør og våd AMD er den hyppigste årsag til synstab i både Danmark og resten af den vestlige verden, og i dag skønnes det at hver 10. dansker har begyndende tegn på tør AMD. I en lang årrække har man i udlandet gennemført en række kliniske studier med behandling af AMD med infrarød lys der i dag er den mest lovende behandlingsmetode til forbedring nethindens funktion – og tilmed en både mild og billig behandlingsmetode.

Vi introducerede behandlingsformen har i Danmark og er i dag førende specialklinik indenfor for infrarød øjenbehandling med over 10.000 behandlinger bag os – ikke kun for AMD, men også for lidelser som grøn stær, grå stær, stressøje/CSCR, irriterede øjne og eftervirkninger eller synstab efter blodpropper og operationer.

Læs mere om Tør AMD

Læs mere om Våd AMD

 

Hvordan kan infrarød lysbehandling og akupunktur have effekt på AMD og andre former for øjenlidelser?

Infrarød stråling stimulerer en lang række mekanismer i cellerne, der interagerer med hinanden, så der opstår en positiv kædereaktion af processer. Cellernes kraftværker mitochindrierne producerer op til 150 % mere ATP (energi) i døgnet efter en behandling med infrarødt lys. Den kraftigt øgede energiproduktion udløser en tilsvarende stigning i blodcirkulationen i området, og den forøgede blodcirkulation er ofte medvirkende til at borttransportere affaldsstoffer fra området. Endelig har det infrarøde lys en antiinflammatorisk effekt og stimulerer cellerne til at reparere sig selv. Efter infrarød behandling er der også øget forekomst af antioxidanter som modvirker frie radikaler og bremser derfor nedbrydning og aldring.

Når man kender til årsagerne bag udviklingen af AMD (affaldsstof-ophobning, manglende blodcirkulation og deraf begyndende celledød, frie radikaler og inflammation) giver det rigtig god mening at anvende infrarødt lys til at bremse eller vende en sådan proces af selvforstærkende mekanismer. Men de mange positive virkemekanismer af de infrarøde bølgelængder kan ikke kun anvendes til tør AMD og våd AMD. Flere andre øjenlidelser responderer positivt på lysbehandlingen da de samme negative og ofte selvforstærkende faktorer gør sig gældende såsom inflammation, affaldsstoffer, mangel på blodcirkulation og celleskader/aldring/degeneration. Behandling med infrarødt lys bør derfor ikke kun anskues som en “AMD-behandling”, men som en behandlingsmetode der giver mening at anvende til en lang række øjensygdomme og lidelser, som f.eks: grøn stær/glaukom, grå stær/katarakt, stressøje/CSCR, tørre eller irriterede øjne, samt eftervirkninger og tab af synsevne efter eksempelvis operationer, ulykker eller blodpropper i øjet.

40 hz – den nye generation af AMD lysbehandling

Indtil efteråret 2018 havde man kun forsøgt infrarød behandling af AMD med kontinuerlige bølger af lys.

Danske forskere i Roskilde påviste i 2014, at udviklingen af AMD relaterer til proteinstoffet CD200, der er kendt for at hæmme immunforsvarets evne til at afgifte hjerneceller og dermed er en spiller i udviklingen af eksempelvis Alzheimers/demens. Både patienter med AMD og patienter med alzheimers har øget forekomst af CD200 i blodet, og en teori er at hos patienter med alzheimers påvirker CD200 immunforsvarets afgiftning af hjernens celler og hos AMD patienter hæmmes immunforsvarets afgiftningsprocessor i nethindens synssanseceller.

Amerkanske studier har vist at behandling i frekvenser med 40 hz faktisk kan løsne såkaldt “plaque” eller affaldstoffer i hjerneceller på patienter med alzheimers. Derfor er det nærliggende at forestille sig at en lignende effekt vil indtræffe på AMD patienternes ophobning af affaldsstoffer i synssansecellerne i nethinden og dets støtteceller, det retinale pigmentepithel (RPE). I efteråret 2017 påbegyndte vi derfor udviklingsarbejdet med et nyt apparat til frekvensbehandling med infrarødt lys, og i sommeren 2018 stod den første prototype klar. Siden har mere end 90% af vores patienter valgt 40 hz behandlingen med de hurtige blink i stedet for den tidligere behandling med kontinuerlig lysstråle. Omkring en fjerdedel af patienterne, som før har prøvet det tidligere anvendte behandling med kontinuerligt lys (“Medlouxx-behandlingen”) tilkendegiver, at den nye frekvensbehandling hjælper dem bedre end den tidligere behandling og mindre end 5% siger det modsatte.

Det er sjældent at patienterne mærker forbedring af synsevnen blot efter én enkelt behandling, men med den nye frekvensbehandling oplever vi oftere end før, at patienterne selv tilbagemelder, at de ser bedre og klarere umiddelbart efter behandlingen med de 40 hz. Behandlingen med de 40 hz virker ikke som blinkende lys da blinkene foregår så hurtigt at øjet ikke når at opfatte det. Det første kliniske studie med infrarødt lys blev foretaget på Universitetet i Heidelberg tilbage i 2008 og siden har flere studier fulgt. Desværre har vi tilgode at se et studie i lysbehandlingen med infrarøde bølgelængder i 40 hz men de kliniske erfaringer er lovende.

Vores ekspertise og tilgang til AMD behandlingen

Igennem de seneste 6 år har behandling af AMD og andre øjenlidelser med infrarødt lys været vores primære fokus i klinikken, ud over tinnitusbehandling. Vi kan derfor tillade at kalde os for Danmarks førende i behandling af AMD med infrarødt lys, idet vi har gennemført over 10.000 behandlinger og med gode og ofte fremragende resultater på størstedelen af patienterne.

Vi tog som de første behandlingen til Danmark, da forskningsstudier fra Tyskland, Schweiz og Canada har vist positive resultater med infrarød øjenbehandling. Sidenhen er et stort europæisk studie under afvikling – Lightsite 2 (som også fremgår af vores gratis hovedkatalog), hvor vi bl.a. fortæller om øvrig forskning i AMD behandling og har fokus på, hvad I som patienter selv kan gøre for at forebygge jeres øjensygdom. Vores nye behandlingsform Retinalight er blevet til i et samarbejde med en tysk medicovirksomhed, der valgte Specialklinikken Borgå som samarbejdspartner i udviklingen af et nyt specialfremstillet udstyr til infrarød øjenbehandling.

Vi garanterer en professionel rådgivning og behandling, hvor vi ikke kun ser på dine øjne, men på dig som et helt menneske, idet øjenlidelser hænger sammen med dynamikkerne i hele kroppen. På Facebook-gruppen “AMD-patienter og pårørende” kan I læse mere om andres erfaring med vores behandlinger, og skrive sammen med andre AMD patienter og pårørende. Gruppen tæller i skrivende stund omkring 350 medlemmer.

(indsæt grafik af skærm med facebook)

Vi har forskellige kombinationsmuligheder for behandlingsforløb, som du kan se under ”Priser” på hjemmesiden, men vi anbefaler i mange tilfælde, at akupunkturen sker i følgeskab med infrarød lysbehandling.

Hertil er det muligt med behandlingsophold på vores patienthotel, hvis du kommer langvejs fra, som er nyrenoveret i hotelstandard, og ligger direkte i klinikken, i den nok smukkeste og mest historiske del af Skive bymidte. Se under behandlingsophold.

 

Findes der en undersøgelse som kan fastslå om AMD behandlingen virker eller ej?

Behandlingens effekt afgøres sandsynligvis af om de berørte synssanseceller alle er døde, eller om en del af dem faktisk lever endnu, men blot er ramt af den før beskrevne tilstand af oxidative stress, og mangel på tilstrækkelig tilførsel af ilt og næringsstoffer. Der findes ingen undersøgelser som på forhånd kan sige noget om sandsynligheden for at behandlingen vil have succes eller ej. Synssansecellerne i nethinden skal tælles i millioner og at gå ned og vurdere på hver enkelt celles tilstand vil være en så uoverkommelig og dyr undersøgelse at den langt vil overstige prisen for behandlingen.

 

Hvem virker AMD behandlingen bedst på?

Der er tilsyneladende kun tre faktorer som påvirker succesraten: Patientens alder og antal år man har haft sygdommen har en betydning, omend den ikke er stor. Derudover kan immunhæmmende medicin som f.eks binyrebarkhormon og større doser af NSAID præparater (de såkaldte “gigtpiller”) hæmme behandlingens effekt i nogen grad. Den yngste halvdel af vores patienter er 68 år i gennemsnit, og succesraten for deres vedkommende ligger ca. 10% over den ældste halvdel af vores patienter, som har en gennemsnitsalder på 83 år og generelt har haft sygdommen længere. Tilfredsheden med behandlingsresultatet er dog paradoksalt nok størst for de ældste og hårdest ramte patienter. Hvis en ældre og hårdt ramt AMD-patient kun ser 10% og får 20% ekstra synsevne efter behandlingen (altså 30% ialt) vil det mærkes som en en kollosal forbedring, hvis en yngre AMD-patient som netop har fået sygdommen og ser 80% får en tilsvarende forbedring på 20% (altså 100% i alt) vil patienten ikke mærke nær så stor forandring. Denne iagttagelse bør dog ikke afholde den yngre AMD patient fra at komme igang med behandling, jo før i forløbet behandlingen igangsættes, jo større chance er der for at vende processen. Vi mennesker er dog mere motiverede for at gribe til handling når situationen er blevet virkelig skidt, og derfor oplever vi at størsteparten af de AMD patienter som opsøger os, først kommer relativt sent i forløbet.