Klassisk og klinisk akupunktur

Klassisk akupunktur

TCM Traditional Chinese Medicine er den klassiske kinesiske akupunktur og er nok den akupunkturform de fleste kender til. Den kinesiske akupunktur kan dateres tilbage til ca. 2000 år før Kritus. Kineserne opdagede ved et tilfælde, at sårede soldater ofte blev helbredt for gamle lidelser efter de var blevet ramt af en pil eller et spyd. Efter mange års indsamling af information stod det klart at der på kroppen fandtes et system af punkter, som kunne stimulere til selvhelbredelse.

Man startede med at massere punkterne med sten og da stålet kom frem var det oplagt at forsøge med nåle, der viste sig at have en større effekt. Kineserne kortlagde et system af 365 punkter i 12 meridianer, som hver er forbundet til et organ. Når man behandler med TCM akupunktur interesserer man sig for hele kroppens balance. Akupunktur er regulering af energi og akupunkturpunkterne er en slags porte, hvorfra kroppen kan reguleres og kan kommunikere med omverdenen.

I akupunktur flyder alting sammen. Det fysiske, det psykiske, kosten, omverdenen, tiden, det åndelige. Yin og Yang er et af verdens stærkeste ”Brands”, selvom det blev opfundet tusinder af år før branding og logoer var noget man talte om. Yin og Yang symboliserer den kinesiske holistiske medicin, et helt menneske i balance med sig selv. Men et helt menneske rummer modsætninger i glæde-vrede, kulde-varme, fugt-tørhed, lykke-sorg, osv. osv.

Den kinesiske medicin har overlevet i tusindvis af år som folkemedicin og bredte sig i det forrige århundrede til resten af verden. I dag ved man, at aku-punkter ikke kun responderer på nåle, men på lys, laser, varme og frekvenser. Det fører den ældgamle medicin fra Østen ind i fremtiden her i Vesten.

Klinisk akupunktur

Vores krop kan betragtes som et meget avanceret elektrisk kredsløb. Al bevægelse er et resultat af elektriske impulser fra hjernen til musklerne. Når signalet rammer musklen, trækker den sig sammen, og musklen bevæger på den måde legemsdelen som den er tilhæftet på.

I enhver muskelspænding er der en øget ladning af elektricitet. Spændingen kan sammenlignes med en dartskive, hvor ”bullseye” har den største ladning. Dette er også stedet hvor det gør mest ondt ved massage på området, som også bliver kaldt for trigger-punktet. Et stik med en akupunkturnål direkte ned i triggerpunktet udløser den ophobede elektriske energi øjeblikkeligt. Effekten kan sammenlignes lidt med en lynafledning.

Patienten føler at det giver et lille stød, som kommer af at den elektriske spænding på et splitsekund, bliver fordelt i det omkringliggende væv. Derefter er der oprettet en ny balance i området. Blodgennemstrømningen er øget og immunforsvaret er aktiveret. Et minut efter akupunktur kan man måle over 100 kemiske signalstoffer i blodet, så hele nervesystemet responderer kraftigt på påvirkningen. Blodgennemstrømningen øges voldsomt, så der kommer langt større cirkulation i det belastede område.

Behandling af børn

Vi behandler nænsomt og omsorgsfuldt:

  • Hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær
  • Uro/aggressivitet, søvnproblemer, mareridt, angst, fobier
  • Muskelspændingeri f.eks nakke og ryg
  • Astma/allergi/eksem og høfeber
  • Acne
  • Ørebørn
  • Mavesmerter, oppustethed
  • Dårligt immunforsvar, børn der ofte har forkølelser og influenza

I behandlingerne bruger vi ikke nåle, med mindre barnet selv ønsker det. Det er meget vigtigt, at barnet ikke får en negativ oplevelse med nåle, som ofte giver fobi resten af livet. Vi bruger laserterapi, varmebehandling (moxa), vakuumterapi og akupressur.

Det er klart, at en hel del lidelser hører til på ”lægens bord”. Men forbløffende mange problemer kan behandles hurtigt og bivirkningsfrit, så dit barn kan slippe for unødvendig binyrebarkhormon og antibiotika.

Børn går tit med flere spændinger end vi voksne forestiller os. De klager sig sjældent og derfor overser man som forælder tit at ens eget barn måske trænger mere til behandling end en selv. Børn er nemme at behandle og reagerer generelt hurtigere på behandlingerne end voksne. Deres krop og immunforsvar kører i et højere gear og de er i deres mentale indgangsvinkel enormt åbne og fordomsfri i forhold til voksne.

Gigt

Sandheden er, at vi alle ender med at få slidgigt i større eller mindre grad, da vores led bliver mere og mere slidte, jo ældre vi bliver. Men når man stiller diagnosen slidgigt, er det selvfølgelig udtryk for, at sliddet er unormalt stort for patientens alder. Smerterne kommer egentligt ikke fra de slidte led, men fra nerver der bliver afklemt – som oftest af muskelspændinger.

Omkring slidte eller på anden måde overbelastede led, vil der altid være muskelspænding. Den øgede spænding har til formål at stabilisere det svage led, og på den måde skåne det for yderligere belastning. Omkring de belastede led (og muskler) kan der ophobe sig ledvæske og affaldsstoffer fra musklerne. Det øger selvfølgelig trykket i området yderligere og dermed også trykket på nerverne med smerter til følge.

Akupunktur og massage kan opløse spændinger og affaldsdepoter og har derfor en lindrende og i visse tilfælde en helbredende effekt. Spændingerne dæmpes, immunforsvaret aktiveres og blodgennemstrømningen øges. Det sænker trykket i området og giver patienten bevægelsesfrihed og færre smerter. Hvis man har fået diagnosen slidgigt bør man derfor ikke ”give op” og tro at sygemelding og operation er den eneste vej frem. De fleste knæpatienter kan f.eks. blive fuldstændig symptomfri efter ganske få behandlinger, selvom der er konstateret et betydeligt slid i knæleddet.

På længere sigt, er styrketræning eller svømning utroligt godt mod slidgigt. Når musklerne bliver stærkere, stabiliserer de det svage led og minimerer symptomerne.

Ledegigt (rematoid artritis)

Ledegigt er en såkaldt autoimmun lidelse. Dvs. at kroppens eget immunforsvar “går til angreb” på ledene og forsager inflammation, hævelse og smerter. Lidelsen har altså intet med slitage eller overbelastning at gøre, men kan sammenlignes med astma, allergi eller eksem, hvor immunforsvaret også overreagerer og går til angreb på kroppens egne celler. Årsagen til ledegigt er ikke klarlagt. Det kan dog observeres, at kosten kan forværre eller ligefrem fremprovokere et anfald. Majs, oksekød, svinekød, ost og nødder frarådes. Frisk ananas skulle derimod dæmpe inflammationen. Anfald af ledegigt kan slås ned med binyrebarkhormon (også kaldet cortison). Cortison har ret kraftige bivirkninger når det indtages som medikament. Heldigvis kan øreakupunktur stimulere binyrebarken til at frigive cortison ad naturlig vej, hvilket er fuldstændig bivirkningsfrit. Ofte er anfald slået helt ned efter kun én behandling.

Øreakupunktur

Øreakupunkturen stammer fra Frankrig og er derfor en mere vestlig og videnskabelig orienteret akupunkturmetode end den traditionelle kinesiske akupunktur, som bygger på teorier om meridianer og energicirkulation og filosofi er om yin og yang balanceforhold. Øret kan betragtes som en slags neurologisk spejlrefleks af kroppen, hvor man både kan diagnosticere, smertebehandle og igangsætte processer i nervesystemet, så man ofte kan behandle årsagen i stedet for blot at lappe på symptomerne.

Behandling af muskel og ledsmerter med øreakupunktur kan altså både være helbredende og rent symptomatisk. Behandlingen starter med, at øret bliver scannet igennem for at lokalisere sygdomme, overbelastning eller ubalancer i nervesystemet. Til dette bruges enten en elektrisk punktfinder, der kan registrere de spændingsfald der sker på huden på ”overbelastede” akupunkturpunktur, eller en laser, der ved at lyse på punkterne kan fremprovokere målbare reaktioner i pulsen.

Hvis en mand f.eks. lider af smerter i skulderen, vil hans puls reagere og blive anspændt og kraftig, hvis man lyser i det punkt på øret, der repræsenterer hans skulder. Derefter kan man isætte en såkaldt permanål, som er en lillebitte nål der sættes i under tryk. Nålen har den egenskab, at den kan blive siddende i punktet op til flere uger, og på den måde påvirke skulderens punkt over længere tid. Når nålen bliver sat i, fungerer den som en slags besked til hjernen, om at der er noget galt i skulderregionen. Derefter er det op til immunforsvaret at tage sig af problemet.

Man kan altså godt kalde øreakupunktur for en slags informativ medicin. Derudover har nålen også en smertelindrende effekt – dog kun så længe den sidder i punktet.