Fødevareintollerance, allergi og astma

En stor del af den danske befolkning lider af fødevareintolerance, allergi og astma, ofte uden at vide det.

Spiser jeg noget jeg ikke kan tåle?

Hvad er forskellen på allergi og intolerance?

Selvom du har gennemgået en allergitest hos din læge, kan du sagtens have en madintolerance.

Allergi er en omgående overreaktion fra immunforsvaret på et antigen, det vil sige en fødevare eller et stof som er kommet ind i kroppen. Symptomerne kan være mange forskellige:

Eksem, kløen i øjnene, tilstoppet/løbende næse.

Fødevareintolerance er en udtrætning i tarmsystemet for en eller flere fødevarer. Hvis vores tarmsystem ikke i tilstrækkelighed grad rummer enzymer og bakterier til at nedbryde f.eks. proteiner fra komælk, vil det tilsyneladende harmløse mælkeprotein blive som en langsomt virkende gift for kroppen. Nogen af proteinerne vil rådne op i tyktarmen med luftdannelse til følge, andre vil passere ud i blodbanen hvor de ikke nødvendigvis vil skabe en allergisk reaktion, men skabe kaos og stress for kroppen der må bruge energi på at nedbryde de ubrugelige stoffer.

I det tidsrum det tager for kroppen at nedbryde en fødevare man er intolerant overfor, vil man ofte opleve følgende symptomer:

 • Træthed eller store udsving i energiniveauet
 • Først hurtig mæthed, men få timer efter sult (”McDonalds-syndromet”)
 • Oppustethed
 • At man sveder eller fryser
 • De symptomer som du ikke mærker
 • Pulsen stiger cirka 10 %
 • De enkelte hjerteslag bliver kraftigere
 • Hele nervesystemet vil befinde sig i en lettere stresstilstand

Der kan ofte ske en såkaldt ”psykologisk reversering”, hvor den stress som fødevaren påvirker kroppen med, giver negative følelser som angst eller dårligt selvværd., uden at man er bevidst om hvor denne følelse egentlig kom fra.

Mekanismen kan sammenlignes lidt med at man kan høre et gammelt stykke musik, som enten gør en glad eller trist afhængig af hvilke minder man knytter til musikken. En fødevareintolerance kan være som et stykke musik – med dårlige minder – der spiller i timevis uden man er bevidst om det.

De langtidsvirkende konsekvenser af fødevareintolerance er:

 • Problemer med at tabe sig eller at holde vægten (den stress som intolerancen skaber forstyrrer forbrændingen)
 • Væskeophobning i kroppen
 • Forhøjet blodtryk og andre kredsløbslidelser
 • Alle typer af problemer med tarmsystemet
 • Eksem eller andre hudlidelser som f.eks. acne
 • Halsbrand, kvalme, voldsom spisetrang
 • Mangel på energi, eller træthed
 • Søvnforstyrrelser
 • Psykiske problemer: især angst og dårligt selvværd, men også stress og depression
 • Mangel på personlig udvikling (fastholdelse i gamle mønstre)

Hvordan tester man for fødevareintolerance?

1) TFT: Vi bruger en gennemprøvet metode der er taget fra kinesiologien: Patienten skal holde sin arm strakt, og bliver bedt om at fokusere på den pågældende fødevare. Hvis fødevaren stresser personens nervesystem, vil det kunne mærkes i armens styrke i et kort øjeblik.

2) Theralight: En anden metode er at patienten medbringer friske prøver af de fødevarer som er under mistanke til en klinik der bruger theralight (vi henviser gerne). Terapeuten lyser med et apparat på huden med den pågældende fødevare, og hvis man er intolerant overfor produktet kan det registreres i ens puls.

3) Prøv dig frem! Hvis man f.eks. ikke kan tåle hvedemel og i en periode fuldstændig undlader brød, vil man typisk i løbet af få dage mærke mindre oppustethed, mindre træthed, bedre og mere stabil mæthedsfølelse. Efter få uger vil man typisk kunne se et vægttab på 2-4 kg.

4) Praktiserende læge: Der findes faktisk en test som det offentlige sundhedssystem i Danmark kan bruge, men den udføres meget sjældent, da den er dyr og omfattende og måske også fordi ganske få læger interesserer sig for intolerance.

Oftest bliver der blot foretaget en såkaldt priktest. Denne test afslører kun allergi – ikke intolerance!

Kan intolerance behandles?

Med TFT behandling kan man ”slette” den stress en fødevare har givet i kroppen, således at symptomerne på intolerancen holder op, både fysisk som psykisk. Men vi kan ikke få patienten til at kunne tåle den pågældende fødevare igen. Det kræver typisk et fuldstændigt stop på mindst et par måneder, og i sværere tilfælde op til et halvt eller et helt år. Derefter vil man oftest kunne tåle fødevaren i mindre doser.

Vi giver gerne råd og vejledning i alternativer til det som du ikke kan tåle, også uden at alle dine penge og alt din tid kommer til at gå med helsekost. Nå det er sagt så kræver det altid en indsats af dig selv, men ofte er det langt mere overkommeligt end man tror, og når man mærker hvordan man begynder at få det langt bedre bliver valget lettere!

Hvilke produkter skaber typisk intolerance?

Teoretisk set kan man være intolerant overfor næsten alle typer fødevarer – MEN – der er helt klare gengangere:

Hvedemel og mælkeprodukter reagerer rigtigt mange mennesker på.

Generelt bør man spise mest muligt økologisk og undgå færdiglavet eller fabriksfremstillet mad.

Hvorfor får man intolerance?

Man er helt klart genetisk disponeret for intolerance. Vi her i norden kan for eksempel dårligt tåle de mængder hvedemel som en Italiener kan spise, for i Nordeuropa er det helt lyse brød først kommet hertil meget sent, hvor de har spist det i tusinder af år i Sydeuropa. Men derudover har vi selv en stor andel i at skabe vores egen intolerance: Overspisning af en fødevare føre ofte til en udtrætning i tarmsystemet overfor produktet, som så med tiden udvikler sig til intolerance.

Allergi og astma behandling

Med akupunktur kan man stimulere binyrene til at frigive cortison (binyrebarkhormon). Binyrebarkhormon dæmper overreaktioner fra immunforsvaret (som allergi altid er), og giver dermed en øjeblikkelig lindring. I modsætning til medicinsk behandling med binyrebarkhormon har akupunkturen ingen bivirkninger. Det er dog kun en symptomlindring og dermed den næstbedste behandling af allergi.

De såkaldte autoimmune lidelser som f.eks. eksem, høfeber, kronisk bihulebetændelse, leddegigt og astma har altid en bagvedliggende årsag – som binyrebarkhormon ikke kan kurere!

Årsager:

Derfor: vil du af med dine symptomer varigt, og ikke kun lindre dem i en kortere periode, bør du søge efter den bagvedliggende årsag til din allergi, og de skal findes et helt andet sted.

Dit immunsystem er som din forsvarshær, som konstant skal nedkæmpe udefrakommende angreb på din krop. Når du får allergi, astma eller eksem kan det sammenlignes med at din forsvarshær går til angreb på harmløse turister, eller måske endda på landets egne ”borgere”, altså kroppens egne celler. Denne irrationelle adfærd skyldes en forstyrrelse i immunsystemet – eller forsvarshæren om man vil. Denne forstyrrelse kommer som oftest af en intolerance eller en ubalance i tarmsystemet. Tarmsystemet og immunsystemet kan ikke skilles ad, og en fødevare som du ikke kan tåle eller nedbryde kan dermed skabe en forstyrrelse der resulterer i allergi.

Vi anbefaler derfor at man tager spadestikket dybere og undersøger for fødevareintolerance. Vores sygeplejerske tager blodprøver og sender til et laboratorium i Tyskland, dette er det bedste og billigste værktøj til præcise svar og varige resultater.

Derudover er stresstilstande altid en forstærkende driver for allergi. Så at få ro på den stress der måtte være fysisk eller psykisk, og styrke og sikre nattesøvnen er også essentielt hvis man ønsker at skabe en forbedring som holder.

Allergipakken

Allergi-pakken: Få ro i øjne og næse med vores akupunkturbehandling, som dæmper allergien og beroliger næseslimhinden. Vi anbefaler 4 behandlinger over 2 uger for optimalt resultat.

Pris i alt kr. 2.400,-

Allergi-pakke 2: Ønsker du at komme bag om årsagen til din allergi? Vi tilbyder fødevareintolerancetests, eksempelvis Imupro Basic som tester for 90 fødevarer, inkl. blodprøve, oversættelse til dansk og efterfølgende samtale + Allergi-pakke 1 (4 stk. akupunkturbehandlinger mod allergi)

Pris i alt kun kr. 4.900,-

Selvom vi reagerer på gærs eller birk, skal årsagen ofte findes i en bagvedliggende forstyrrelse af immunsystemet. Fødevareintolerance kan skabe kaos og hypersensibilitet i immunsystemet, som kan føre til over-reaktioner overfor harmløse ting som f.eks græs, birk, hunde eller kattehår. Ønsker man derfor at komme af med sin allergi på sigt, og ikke kun dæmpe det i denne sæson, anbefaler vi allergi-pakke 2. Vores analyser udføres af et laboratorium i Bremen og oversættes i København. Forvent ca. 14 dages ventetid fra blodprøven er taget til svaret foreligger.